2 Yaş Sendromunu Eğlenerek Geçirebilirsiniz

“2 yaşındaki kızım bebekliğinden beri çok uyumlu, hep güler yüzlü bir çocuktu. Tam artık büyüdü, biraz nefes alacağız derken son günlerde benim huzur dolu kızım yok oldu, yerine her şeye karşı çıkan huysuz bir çocuk geldi. Bunu nasıl düzeltirim diye araştırdığımda, kızımın tüm geleceğine şekil verecek çok önemli bir dönemde olduğunu öğrendim.”

2 yaş sendromunda çocuklar bebekliklerine veda edip birey olarak kendilerini kabul ettirmeye çalışıyorlar. Genellikle 18. ayda başlayıp 30-36 ay arasında zirve yapan 2 yaş sendromu, 4 yaşa kadar sürebiliyor. Bu süreçte özgürlüğünü ilan eden minikler, benmerkezci bir döneme giriyor. Kendi fikirlerinin önemli olduğunu ispatlamak için bolca negatif cümleler kuruyorlar. 2 yaş sendromunu daha keyifli geçirmek isteyen ebeveynlerin imdadına Hayır Diyen Şövalye kitabı yetişiyor. Çocuğuna nasıl yaklaşması gerektiğini bilen ebeveynler için 2 yaş, sendrom olmaktan çıkıyor. Çocukla inatlaşmak yerine uzlaşan ebeveynler 2 yaş sendromunu kolaylıkla atlatıyor. 

Hayır Diyen Şövalye kitabındaki minik kahramanımız da 2 yaş sendromuna girmiş kasabadaki tek çocuk. Ailesiyle birlikte kocaman şatolarında yaşıyor. Normalde çok uyumlu ve herkesle güzel ilişkileri var. Küçük Şövalye ebeveynlerinin sözünü dinliyor, her gün yatağını topluyor, oyuncaklarını hiç dağınık bırakmıyor. Küçük şövalye her zaman evet demekten biraz yorulmuş gibi. Bu yüzden bazen de hayır demek istiyor ama bunu başaramıyor. Ta ki bir gün yeni bir kelime keşfedene kadar: Hayır! 

Küçük şövalye bir kere hayır deyince devamı geliyor, her şeye hayır demeye başlıyor.  Bakalım küçük şövalye ne zaman hayır, ne zaman evet demesi gerektiğini öğrenebilecek mi? 2 yaş sendromu yaşayan çocuklar kitabı okurken minik şövalyenin davranışlarıyla kendilerinin deneyimleri arasında bağ kuruyorlar. Kendilerine dışarıdan bir gözle bakan çocuklar çok eğleniyor, kendi yaptıklarına çok gülüyor. Her sayfada küçük şövalyenin “evet” mi “hayır” mı diyeceğini merak ederek kitabı okuyorlar. 

Çocuklar hayır diyerek aslında kendilerini korumayı öğreniyorlar. Hayır Diyen Şövalye kitabı çocuklara onlardan bir şey istendiğinde reddetme haklarının olduğunu öğretiyor. Çocuklar istemedikleri davranışlara itiraz ederek sınır koymayı küçük yaşlarda öğreniyorlar. Çocuklara gerektiğinde hayır diyebilmelerini öğretmenin en iyi yolu hayır dediklerinde ısrar etmemek. Sevilmeyeceğinden korkan çocuklar istemediği şeylere evet demek zorunda kalıyorlar. Bu da ergenlikte kendini kabul ettirmek için çocukların yanlış şeylere de evet demelerine neden oluyor. Hayır Diyen Şövalye çocuklara “hayır” ve “evet” demenin sınırlarını öğreten çok eğlenceli bir kitap. 

Kitabın bir diğer özelliği de illüstrasyonların geometrik desenlerle çizilmesi. Bu çizimler, çocukların görsel algılarının gelişmesi, şekilleri tanımaları açısından önemli. Hikâyedeki mimari yapılar, kıyafetler ve aksesuarlar minik şövalyenin yaşadığı ortaçağ dönemiyle ilgili çocuklara güzel ipuçları veriyor. Kullanılan renkler çocukların ilgisini çekecek şekilde seçilmiş. Kitaptaki cümleler tekerleme gibi kafiyeli bir anlatıma sahip. Şiirsel bir anlatımı olan kitap, çocukların aklında kalıcı bir etki oluşturuyor. Kitap çocukların hem işitsel hem görsel duyularına hitap ediyor. Hayır Diyen Şövalye çocuğun sınırlarını çizebilmesinin, istedikleri ve istemediklerine karar verip bunu ifade edebilmesinin anlatıldığı, çocukları güldüren bir kitap.

Lucy Rowland'in "Hayır!" Diyen Şövalye” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile satın almak için hemen tıklayın.

 

 

 

 

Kapat