8 Mart’ta 8 Kitap: Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için mutlaka okumanız gereken 8 kitap seçtik. Bu kitapların hangilerini okudunuz?

Kadın Dedi ki: 2017’de Hollywood’un ünlü yapımcılarından Harvey Wenstein’le ilgili taciz iddialarını araştırmaya başlayan New York Times muhabirleri Jodi Kantor ve Megan Twohey 5 Ekim 2017’de ilk haberlerini yayımladıktan sonra beklemedikleri bir gelişme oldu. ABD’li oyuncu Alyssa Milano, Weinstein’le ilgili iddiaların ardından bir tweet atarak tacize uğrayan kadınların Ben de (Me too) yazarak tweetini yanıtlamaya ve tacizcilerini ifşa etmeye davet etti. Bu davet, sessizliği seçen binlerce kadına cesaret verdi ve kadınlar üzerlerine örülen korku duvarını yerle bir ederek uğradıkları tacizleri anlatmaya başladılar. Dayanışma içinde çığ gibi büyüyen kadın hareketi, tacizcilerin hiç beklemedikleri bir şeye neden oldu. Kadınların anlattığı sahneler pek çok açıdan benzerlik içeriyordu ve tacizcilerin sistematik biçimde hareket ettiklerini gösteriyordu. Bugüne kadar “yanlış anlaşılırım, işimi kaybederim, ailemi zor duruma sokarım” gibi endişelerle susmayı tercih eden kadınların sessizliğini kullanan tacizciler bunu bir alışkanlık haline getirmişlerdi.

Yaptıkları cinsel taciz haberleriyle 2018 yılında Pulitzer Ödülü kazanan Jodi Kantor ve Megan Twohey’in yazdığı kitap şu cümleyle bitiriyor: “Bu sadece başlangıç.” Kadın dayanışmasının gücünü görmek için Harvey Weinsten’le birlikte Donald Trump ve Brett Kavanaugh dosyalarını da içeren bu büyük gazetecilik hikâyesini mutlaka okumalısınız.

Jodi Kantor ve Megan Twohey tarafından yazılan Kadın Dedi ki kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.

Dominikli: Ana, ailesinin isteğiyle Juan Ruiz'le evlenip New York'a yerleşir. Bu evlilik aynı zamanda ailesinin Dominik Cumhuriyeti'nden kaçış biletidir. Böylece 1965'te, yeni yılın ilk gününde Ana, bildiği her şeyi geride bırakıp bir apartman dairesine sıkışıp kalan Ana Ruiz'e dönüşür. Mutsuz evliliği ve New York'ta bir göçmen olarak yaşamanın zorlukları hayatını bir kaosa çevirir. Ama Ana yaşadığı olumsuzluklara boyun eğmez ve kurban olmaktan çıkıp kendi hayatının savaşçısı olur.

Angie Cruz, Birleşik Krallık'ta verilen en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan  2020 Women's Prize For Fiction kısa listesine kalan romanı Dominikli'de bir kadının yeniden doğuş hikâyesini anlatırken bizi hayatın her tonuyla yüzleştiriyor.

Angie Cruz’un Dominikli kitabını satın almak için tıklayın.

 

 

 

Bütün Kadınlar Kahramandır: Kitaba her şeyden vazgeçmeye hazır olduğu bir günü anlatarak başlayan Inna Shevchenko, “Kadınlar, yeni bir dünya inşa edelim ve iktidarı elimize geçirelim!” dedikten sonra kitabını şöyle bitiriyor: “Bir gün her şeyden vazgeçmek isteseniz de, bilin ki bunu asla beceremeyeceksiniz. Siz vazgeçemezsiniz çünkü siz bir kadın ve bir kahramansınız.”

Bütün Kadınlar Kahramandır, kahraman olduğunu bilen veya henüz fark etmemiş bütün kadınların okuması gereken bir kitap.

FEMEN lideri Inna Shevchenko’nun yazdığı Bütün Kadınlar Kahramandır kitabını satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

Frida: Time’dan R. Z. Sheppard kitap için “Frida, radikal sanatın, romantik politikanın, tuhaf aşkların ve fiziksel acının, insanın aklına ‘Neden bunları daha önce anlatan olmadı?’ sorusunu getiren büyüleyici bir öyküsüdür” diye yazmıştı. Sanatla, devrimle, kadın haklarıyla ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken çok önemli bir kitap Frida.

Meksikalı ünlü ressam Frida Kahlo'nun, beyazperdeye de aktarılan yaşamöyküsü Frida’yı satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

 Ben Tituba - Salem'in Kara Cadısı

Barbados adasında doğan Tituba, doğaüstü güçlere sahip Man Yaya tarafından şifacılık ve büyücülük konularında yetiştirilmiştir. Evlendiği Kızılderili John'la birlikte bir din adamına köle olarak satılır ve Boston'a, ardından Salem kasabasına sürüklendiği hayat mücadelesi başlar. Bu kasabada yaşayan püriten cemaatin histerik ortamında, 1692'deki ünlü Salem Cadıları davasında cadılıkla suçlanan ilk kadın olur, özgürlüğe kavuşabilmek adına büyük mücadeleler verir.

Tituba'nın çarpıcı hayat hikâyesi, Maryse Condé'nin olağanüstü dokunaklı anlatımıyla yeniden canlanıyor. Condé'yi Grand Prix Littéraire de la Femme (Kadın Edebiyatı Büyük Ödülü) sahibi yapan roman, Tituba'yı doğduğu ülke Barbados'a, adada ilk zenci köle isyanlarının yaşandığı döneme geri döndürüyor. Kölelerin çektiği acılar, ırkçılık, kadınlara yönelik cadılık suçlamaları, kadın dayanışmasının ve feminizmin ilk kıpırtıları, ölüm sonrası hayata dair bakış, Condé'nin etkileyici kalemiyle okuyucunun doğrudan yüreğine tesir ediyor. Tituba'nın mücadelesicadılıkla suçlanan tüm kadınların mücadelesine ilham veriyor.

Maryse Condé'nin eşsiz eserini incelemek için tıklayın.

 

 

Kendine Ait Bir Oda: Virginia Woolf’un erkek egemen dünyaya karşı çıkan başyapıtı Kendine Ait Bir Oda, bugün bile ataerkil zihniyete meydan okuyan bir manifesto olarak güncelliğini koruyor. Woolf'un iki üniversitede yaptığı konuşmaların derlemesi olan bu eser, dünün kadınlarının bugünün kadınlarına bir armağanı...

Kadın hakları mücadelesinin başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen Kendine Ait Bir Oda’yı satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Benazir: Otuz beş yaşında Müslüman bir ülkeni ilk kadın başbakanı olup suikastlara uğrayan hapislere atılan ve sürgünden ülkesine döndükten iki ay sonra, elli dört yaşında öldürülen Benazir Bhutto'nun anısına içten bir saygı duruşu.

Yaşar Seyman’ın bir solukta okunan kitabı Benazir’i satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Zehir Zıkkım Hikâyeler: Zehir Zıkkım Hikâyeler, adını kimliğinden alan bir kitap. Bu kitabı bir okuyuşta bitiremeyeceksiniz. Çevrenizi kuşatan, içinize dolan kederi biraz hafifletmek için, zaman zaman bırakmanız gerekecek. Düşünmemek, özeleştiri yapmamak istiyorsanız, bu kitabı  elinize almayın. Tersi söz konusuysa... Ayla Kutlu'nun bu coğrafyadan süzüp yansıttığı dünyaya hoş geldiniz.

Ayla Kutlu’nun Zehir Zıkkım Hikâyeler kitabını satın almak için tıklayın.

 

 

  

 

Kapat