9 yaşındaki Tuna’nın gözünden Filozof Meşe…

 “Herkes hata yapar ama önemli olan hatayı düzeltmektir.”

   Bir grup meşe ağacı varmış. O zamanlar kuraklık da varmış. Ortadaki meşe ağacı bir fikir sunmuş. Fikri de büyüyüp bir şemsiye gibi hepsini kapatmakmış. İçlerinden biri, “Böyle yaparsan kendin kurursun” demiş. Ortadaki meşe ağacı da, “O zaman köklerinizi çekin ben de derine ineyim” demiş ve sonra da, "Hem benim yapraklarım sulanır, hem de güneş beni yakamaz" demiş.

Herkes bu fikri beğenmişti. Bütün meşe ağaçları onun iyi birisi olduğunu söylemişti. Ama daha sonra işler değişti. Hiçbir meşe ağacı büyümüyordu. Bazıları onun yapraklarının birazını dökmesini istedi. Ama ikna edemediler. Artık kendisini övüyordu.

“Sadece lehimize değil, aleyhimize giden şeyleri de görmeye çalışmalıyız.”

     Şimdi hikâyedeki sonuç kötü. İlk başta ortadaki meşe ağacı iyi sonra da kötü olmuş. Aslında bence herkes büyük bir güce sahip olunca şımarabilir. Önemli olan, kendimizi tutmalıyız ve sadece lehimize değil, aleyhimize giden şeyleri de görmeye çalışmalıyız. Hayatımızda bir sürü kötü engel var. Bazıları bizden daha güçlü olacak ama haksız da olabilirler. Biz kendimizi savunalım ki haksız olanlar bize saldıramasın. Aklımızda merak ettiğimiz bir soru varsa soralım. Birlik olalım.  Haklıyken haksız duruma düşmeyelim. Herkes hata yapar ama önemli olan hatayı düzeltmektir.

“Kötü görünen bir kişi iyi, iyi görünen bir kişi kötü olabilir”

     Bence dış görünüşe aldırmamalıyız. Çünkü kötü görünen bir kişi iyi, iyi görünen bir kişi kötü olabilir. Belki Filozof Meşe sormasaydı ve çözüm bulmaya çalışmasaydı orda olmayabilirdi. Hakkını aradı ve buldu. Yanındakileri savundu ve çekinmeden yardım istedi. Aslında o sadece kendi hakkını değil, herkesin hakkını aradı ve herkese haklarını verdi. Onunla alay edenlere de haklarını verdi. Her ne kadar küçük olsa da her ağacı kurtardı. Büyük olsa da kurtaracaktı. Bu yüzden ayrımcılık doğru bir şey değil. Baykuş bunu hak ettiklerini söylemiş. Onların kolaya kaçtıklarını ve ne olabileceğini düşünmediklerini söylemiş. Eğer herkes kendisine düşen payı alsaydı bu sorun ortadan kalkacaktı. Filozof Meşe geldi ve bu sorun çözüldü. Belki de onlar hiç sonucunu düşünmeden yine yaparsa ve sorun çıkarsa Filozof Meşe yine halledecek diye düşünselerdi yine o zaman ders almış olmazlardı. Sadece tembel, birilerini kullanmaya çalışan kişilerden olurlardı. Bazen yardım alabiliriz ama bazen de sorunları kendimiz çözmeliyiz.

TUNA GÖKDEMİR

Anooshirvan Miandji'nin  Filozof Meşe kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat