ARANAN ADAM: AROMATİK ADAM
İSMET KEBAPÇI
Sevgili dostum Anooshirvan Miandji’ye “evde kal” günleri oldukça yaramış olmalı ki birbiri ardına çok güzel eserler çıkarmaya devam ediyor. Bir süre önce Filozof Meşe, Muz Cenneti, Bilge Çiçek ve Kara Kaz adlı kitapları ile çocukların gönlünde taht kuran Shirvan’ın; bu kez de yetişkinlerin kalbini kazanmayı hedeflediği anlaşılıyor.
Shirvan’ın ilk romanı olan Aromatik Adam epistemik tarzda yazılmış ve Bilgi Yayınevi’nde yayına hazırlanmış ve çıkartılmış. Kitap satışa sunulur sunulmaz hemen birkaç adet satın alarak kitap okumayı seven eşime ve dostlarıma hediye ettim. Tabi ki alır almaz ben de okumaya başladım.
Aromatik Adam okuyucunun şunları sorgulamasına yardım ediyor: Her doğru gerçek midir? Gerçeğe nasıl ulaşırız? Bilginin sınırı var mıdır? Bilginin ölçütü nedir? Bildiğimiz her şey, bilmemiz gereken her şey midir? Bilinmeyeni bilmek için neden önce bilineni bilmek gerekir? Pahalı olan her şey değerli midir? Doğa ile doğaüstü arasındaki fark nedir? Toplumun çoğu bir şeye inanıyorsa o gerçek olur mu?
Kitapta ayrıca Shirvan’ın ince zekâsıyla kurguya yerleştirilmiş şu sorulara da cevap bulabiliyorsunuz. Gerçek bilim ve sahte bilim nedir? Aradaki fark nasıl anlaşılır? Kişinin gerçeğe ulaşabilmesi için sadece bakış açısını değiştirmesi yeterli midir? Toplumun gerçeklik algısı düşükse o toplumun hali nice olur? Medyanın ve ticari çıkarların gerçeklik algısını saptırmadaki payı nedir? Bilim toplumu veya film toplumu nasıl olur?
Shirvan’ın okuyucunun kafasında soru işaretleri oluşturması, bu soruların bilim insanlarının çözümlemeleriyle cevaplanması ve tüm bu bilgi aktarımlarının kolay anlaşılır bir dilde ve orijinal bir kurguyla yapılmış olması kitaba çok özel bir güzellik kazandırıyor.
Kitap ayrıca günümüzde cevap bulamadığımız; “İnsanlar nasıl bu kadar cahil olabiliyorlar? Böyle bir şeye bir toplum nasıl inanabilir? Bu sahtekâr adamın peşinden nasıl binlerce insan gidebilir?” gibi birçok soruya da ışık tutuyor ve bilimin ışığında cevaplarını bulmamızı sağlıyor. Birer cahil toplama örgütü haline gelmiş bazı oluşumların ve çıkar çevrelerinin bu işi nasıl yaptıklarını ve medya ile birlikte bu işte nasıl başarılı olduklarını, nasıl çıkar sağladıklarını okuyucuyu sıkmadan, su gibi anlatıyor.
Aromatik Adam’ı okuduktan hemen sonra şu soru aklıma geldi: Aromatik Adam’ı okumamış birine nasıl anlatabilirim? Aslında anlatacak o kadar çok şey var ki hepsini yazsam zaten Aromatik Adam kitabı olur. Aradan birini seçip anlatsam; mikado çubukları gibi birbirine değmeyen bir tane bulup çıkartamıyorsun. Kitap adeta Cem Yılmaz’ın stand up show’u gibi. Baştan sona kadar heyecanla, merakla ve keyifle okuyorsun sonra da kalakalıyorsun. Çünkü kitap bitiyor. Sen bitmesin istiyorsun, biraz daha bu keyif ve heyecan devam etsin istiyorsun ama bitiyor. İşte kitabın en kötü bulduğum yanı. Bitiyor…
Sonra tekrar okumak istiyorsun tabi ki. Biri bana “Aromatik Adam nasıl bir roman?” diye sorsa, herhalde şöyle cevap verirdim: Agatha Christie’nin en sürükleyici hikâyelerinden birini al, Rıfat Ilgaz’ın edebi anlatımının üzerine serpiştir. Psikolojik, sosyal ve felsefi çözümlemeleri de satır aralarına varlığı asla rahatsız etmeyecek şekilde noktalama işaretleri gibi yerleştir. İşte Aromatik Adam bu…
Kitap çıkalı henüz iki hafta olmasına rağmen şimdiden ikinci baskıyı yapmışlar. Ancak yeni baskılar için hem Sayın Shirvan’a hem de yayınevine bir önerim olacak. Ne olur kitabın yeni baskılarında okuyucuya bir nefes alma, kahve içme veya uyku arası verin. Bir sonraki sayfada ne olacak acaba? Diye düşünmeden biraz soluklanıp yazılanlar üzerinde daha fazla düşünmek istiyor insan. Birkaç bölüm arası vermenin çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
“Güzel şeyleri anlatmak için çok uzun cümleler kurmaya gerek yok” sözünü kim söylemişse çok da doğru söylemiş. Alın ve okuyun…
Anooshirvan Miandji 'in Aromatik Adam kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.