Basıldıktan Tam 17 Yıl Sonra Çok Satanlar Listesine Giren Kitap: Romantika
Turgut Özakman’ın bir yasak aşk hikâyesini anlattığı kitabı Romantika ilk olarak 2000 yılında yayımlanmıştı. Daha sonra Şu Çılgın Türkler, Diriliş, Cumhuriyet gibi kitaplarıyla milyonlara ulaşan Özakman’ın Romantika’sı diğer kitaplarına göre daha geri planda kalmıştı. Belki hep tarihsel romanlarıyla gündeme gelen Özakman’a bir aşk romanı yakıştırılmadığından belki de basıldığı dönemde tam olarak fark edilemediğinden Turgut Özakman’ın diğer kitapları onlarca baskı yaparken, bu Romantika, yıllar boyunca tozlu raflarda okurlarını bekledi. Her ne olduysa Özakman’ın ölümünden üç yıl sonra oldu. Kitabın ilk basımının üzerinden neredeyse on yedi yıl geçmişti. Okurların kitap hakkındaki yorumları basında ve sosyal medyada yayıldıktan sonra kitabın mevcut baskısı birkaç hafta içinde tükendi.
2017 yılında çok satan kitaplar arasına giren Romantika’da bir öğretmenle öğrencisinin yasak aşkı anlatılıyor. Ankara’da geçen roman iki âşığın izinde Kavaklıdere’den Eymir Gölü’ne, Atatürk Orman Çiftliği’nden Kızılay’a, Altınpark’tan Gölbaşı’na uzanıyor. Romantika, Turgut Özakman’ın akıcı dili, yasak ama tertemiz bir aşkın ışıltısı ve polisiye kitaplara taş çıkartan şifreli metinleriyle tam bir heyecan fırtınası içinde başlayıp bitiyor. Zaten Romantika’yı okuyanların büyük çoğunluğu da kitabı başladıkları gün bitirdiğini söylüyor.
Peki sizce Turgut Özakman aşk romanlarına nasıl bakıyordu, kendi tarihsel romanlarını bir yasak aşk hikâyesinden daha üstün mü tutuyordu? Bu sorunun yanıtı da kitabın içinde yer alıyor: Romanda Doğan Hoca’nın yayınevi kuracağını duyan bir arkadaşı ona "Sakın aşk kitabı basma" diye bir uyarıda bulunur ve ekler: “Aşk romanı yazmak aptallıktır, yayımlamak ahmaklık.”
Doğan Hoca ise dostuna şu yanıtı verir “Aşk ilkellikten kurtulmak, bencillikten arınmak, kendine tapmaktan kurtulmak demektir. Bir insanın yalnız güzelliklerini değil, çirkinliklerini, kusurlarını, yanlışlarını da sevmek demektir. Ama kendinden başkasını sevmeyen, bedenini kutsayan, kafası yerine bilmem nesiyle düşünen birinin aşkı anlamasını, övmesini beklemenin, bir kurbağadan arya söylemesini istemek kadar gülünç olduğunu bilirim.”
Özakman, aşk romanlarını küçümseyenler için hiçbir kitabında kullanmadığı kadar sert ve iğneleyici bir dil kullanmaktan çekinmiyor. Özakman bu kadar açık ve net ifade ettiği için, Romantika’nın belki de yazarın en değer verdiği kitaplarından birisi olduğunu söylemek de hiç zor değil.
Kitapla ilgili okur yorumlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Eğer aşk romanlarını seviyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Çok ama çok sevecek, bitirene kadar elinizden bırakamayacaksınız. Romantika’yı indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.