Bergama’nın kâğıtla imtihânı
Gutenberg’in matbaayı, Çinlilerin kâğıdı icat ettiğini hemen herkes bilir. Mısır’ın papirüslerini, İskenderiye Kitaplığını da. Peki elinizde tuttuğunuz kitabın, yaprak ve sayfaların nasıl icat edildiği hakkında bir fikriniz var mı? “Parşömen” nedir ve bunun “Bergama” ile ne ilgisi var? Bergama’nın, insanlığa en büyük hizmeti ve icadı olan “Bergama Kâğıdı” (parşömen) aslında Gutenberg’in matbaayı icadından çok daha önemli. Bunu anlayabilmek için, size “Merhaba Anadolu”yu okumanızı öneririz.
Halikarnas Balıkçısı’nın; söylenceden tanrılara, mizahtan Ege kadınlarına, ağaçtan balığa Anadolu’nun tüm zenginliklerini bizimle paylaştığı bu kitap, engin bir deniz gibi!
Tadımlık:
(….) Kâğıdı Çinliler bulmuştu ama parşömenin icadı, kitabın icadı demektir.”
“Mısır’da, İskenderiye’de büyük bir kitaplık vardı. Bergama da büyük bir kitaplığa sahip olmak istiyordu. Onun için Mısır’dan papirüs ithal ediyordu. Ama Mısır, bu gidişle Bergama Kitaplığının İskenderiye’dekinden daha zengin olacağını anladı, kıskandı, papirüs ihracını yasakladı.
Bergama papirüssüz kaldı, o zaman parşömeni, yani Bergama kâğıdını icat etti. Aslına bakarsanız kitabın, cildin, yaprakla sayfanın icadı demekti bu. Bergama kâğıdı, buzağı derisinden yapılırdı, yaprak yaprak. ”Velum” dedikleri daha incesi, kuzu derisindendi. Bergama kâğıdını, açılan yarışma sonunda, Krates ve İrodikos adlı iki Anadolulu mucit icat ettiler. Merhaba onlara!”
***
Halikarnas Balıkçısı’nın “Merhaba Anadolu” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.