Çocuğuma Ölümü Nasıl Açıklamalıyım?
Psikolog Rabia Ünsaldı Köle’nin Çocuğunun Psikoloğu Olmak kitabı size yukarıdaki sorunun ve çocuk gelişiminde çok önemli olan dört sorunun daha yanıtını vermek için yazılmış:
- Boşanacağınızı Çocuğunuza Nasıl Söyleyebilirsiniz?
- Çocuğunuza Onu Evlat Edindiğinizi Nasıl Söylemelisiniz?
- Çocuğunuzu Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Çocuğunuzu Akran Zorbalığından Nasıl Koruyabilirsiniz?
Kitap, yukarıdaki beş sorunun çocuğun yaşına, içinde bulunduğu duruma, verdiği tepkilere göre farklı çözümlerini anlatıyor. Çocukların gelişim evrelerine göre en doğru yaklaşımlar ayrıntılı biçimde açıklanırken yapılması olası hatalar da yaşanmış örnekler üzerinden anlatılıyor. Bu örneklerden birisinde annesini kaybeden üç yaşındaki Selin’i görüyoruz. Selin, camdan aşağı düşerek ölen annesinin sürekli olarak canının yanıp yanmadığını ve nereye gittiğini soruyor. Halası, Selin üzülmesin diye annesinin camdan düşerken canının hiç yanmadığını, cennet adında çok güzel bir yere gittiğini ve annesinin bir gün orada Selin’le buluşacağını söylüyor. Selin annesinin ölümünden üç ay sonra, yanına birkaç oyuncak alarak annesini görmek üzere cennete gitmek istiyor ve canının hiç yanmayacağını düşündüğü için de camdan aşağı kendisini bırakıyor.
Kitap travmatik ölümlerde çocuğa nasıl yaklaşılacağı, ölüm haberinin kim tarafından ve nasıl bir ortamda verilmesi gerektiği, çocuğun cenaze ve defin törenine katılımı gibi konularda nedenleriyle birlikte açıklanmış net bilgiler sunuyor. Ölüm sonrasında alt ıslatma, kâbus görme, ağlama krizleri, oyunlardan uzaklaşma gibi davranışlarla nasıl başa çıkılacağı, Tanrı’ya, ailesine veya kendine kızan çocuklara nasıl yaklaşılacağı ayrıntılı olarak anlatılıyor. Kitapta sorunlara karşı muğlak ifadeler değil, anlaşılır çözüm önerileri var. “Çocuk ölen kişinin videolarını izlemek isterse ne yapmalıyım?” veya “Evden ölen kişinin resimlerini kaldırmalı mıyım?” gibi soruların yanıtını da kitapta bulabiliyorsunuz.
Kitabın başında anne babası boşanan, sonrasında ise hayatta kendisine en yakın bulduğu kişiyi (ağabeyini) kaybeden bir çocuk anlatılıyor. Bu satırlar öylesine sahici, öylesine içtenlikle yazılmış ki insan okurken yazarın nasıl olup da bir çocuğun içine böylesine girebildiğine şaşırıyor. Sonrasında ise yazarın bu kitapta konu ettiği pek çok durumu, bir uzman olmadan önce kendi çocukluğunda yaşadığını öğreniyorsunuz. Çocuğunun Psikoloğu Olmak, kendisi de benzer olayları yaşadığından hem çocukların iç dünyasını çok iyi bilen bir kişinin hem de uzman bir psikoloğun görüşlerini barındırıyor.
Çocuğunun Psikoloğu Olmak bugüne kadar yazılmış kitaplara göre çok daha ayrıntılı ve anlaşılır bir kitap. Akademik bir dilden ziyade doğal bir konuşma diline yakın. İçindeki sayısız vaka, önerinin yanında yapılmaması gerekenler listesiyle de anne babalar için çok değerli bir kılavuz niteliğinde.
Eğer çocuğunuzda bu sorunların hiçbirini yaşamamışsanız bile onların dünyasını anlamak, çocuğunuzun vereceği olası tepkileri doğru anlamak ve onunla doğru iletişim kurmak için bu kitabı okumalısınız. Köle’nin kitabı çocuğunuz büyürken zaman zaman başvuracağınız bir yol arkadaşı gibi. Çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda size çok ama çok değerli bilgiler sunacak bir başucu kitabı.
Çocuğunun Psikoloğu Olmak kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.