Çocuğumuza Boşanacağımızı Nasıl Anlatmalıyız?
Psikolog Rabia Ünsaldı Köle’nin Çocuğunun Psikoloğu Olmak kitabı size yukarıdaki sorunun ve çocuk gelişiminde çok önemli olan dört sorunun daha yanıtını vermek için yazılmış:
- Ölüm Kavramını Çocuğunuza Nasıl Anlatacaksınız?
- Çocuğunuza Onu Evlat Edindiğinizi Nasıl Söylemelisiniz?
- Çocuğunuzu Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Çocuğunuzu Akran Zorbalığından Nasıl Koruyabilirsiniz?
Kitap, yukarıdaki beş sorunun çocuğun yaşına, cinsiyetine, içinde bulunduğu duruma, verdiği tepkilere göre farklı çözümlerini anlatıyor. Çocukların gelişim evrelerine göre en doğru yaklaşımlar ayrıntılı biçimde açıklanırken yapılması olası hatalar da yaşanmış örnekler üzerinden anlatılıyor. Kitapta yazarın klinik deneyimlerini içeren boşanma vakalarını okuduğunuzda çocukların nasıl olup da böylesine farklı tepkiler verebildiğine şaşıracaksınız.
Kitapta boşanma konusu okul öncesi, okul çağı, önbuluğ ve ergenlik dönemlerine göre ayrı ayrı ele alınıyor. Yazar, henüz aile ve ev anılarının oluşmadığı ilk çocukluk dönemindeki boşanmaların çocuğun uyumu açısından en sorunsuz dönem olduğunu belirtirken okul çağının ise boşanmadan dolayı en fazla zarar görebilecekleri dönem olduğunu belirtiyor. Boşanma bilgisinin nasıl ve hangi ortamda verilmesi gerektiğinin de anlatıldığı kitapta, çocukların öfke, korku, derslerde gerileme, okula ilginin azalması, yalnızlaşma, uyku sorunları, tırnak yeme gibi tepkileriyle nasıl başa çıkılması gerektiği son derece anlaşılır bir dille aktarılıyor.
Çocuklardaki ciddi psikolojik sorunların genellikle boşanmadan değil, boşanma sürecini iyi yönetemeyen ebeveynlerden kaynaklandığının belirtildiği kitapta, ayrılan ebeveynlerin birbirleri hakkındaki konuşmalarından tutun da okuldaki derslerine kadar neredeyse tüm davranışları irdeleniyor. Kitapta sorunlara karşı muğlak ifadeler değil, anlaşılır çözüm önerileri var. “Evden ayrılan ebeveyn ile ne sıklıkta görüşülmeli?”, “Çocuğa boşanma ile ilgili hangi bilgiler verilmeli?”, “Çocuğa boşanma, yeniden evlenme, yeni eşten çocuk sahibi olma gibi konularda fikri sorulmalı mı?”, “Yeniden evlenirken nasıl bir yol izlenmeli?”, “Çekişmeli boşanmalarda, çocukla nasıl iletişim kurmalı?” gibi onlarca sorunun yanıtını da kitapta bulabiliyorsunuz.
Kitabın başında anne babası boşanan, sonrasında ise hayatta kendisine en yakın bulduğu kişiyi (ağabeyini) kaybeden bir çocuk anlatılıyor. Bu satırlar öylesine sahici, öylesine içtenlikle yazılmış ki insan okurken yazarın nasıl olup da bir çocuğun içine böylesine girebildiğine şaşırıyor. Sonrasında ise yazarın bu kitapta konu ettiği pek çok durumu, bir uzman olmadan önce kendi çocukluğunda yaşadığını öğreniyorsunuz. Çocuğunun Psikoloğu Olmak, kendisi de benzer olayları yaşadığından hem çocukların iç dünyasını çok iyi bilen bir kişinin hem de uzman bir psikoloğun görüşlerini barındırıyor.
Çocuğunun Psikoloğu Olmak bugüne kadar yazılmış kitaplara göre çok daha ayrıntılı ve anlaşılır bir kitap. Akademik bir dilden ziyade doğal bir konuşma diline yakın. İçindeki sayısız vaka, önerinin yanında yapılmaması gerekenler listesiyle de anne babalar için çok değerli bir kılavuz niteliğinde.
Eğer çocuğunuzda bu sorunların hiçbirini yaşamamışsanız bile onların dünyasına açılan kapıyı aralamak, çocuğunuzun vereceği olası tepkileri doğru anlamak ve onunla doğru iletişim kurmak için bu kitabı okumalısınız. Köle’nin kitabı çocuğunuz büyürken zaman zaman başvuracağınız bir yol arkadaşı gibi. Çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda size çok ama çok değerli bilgiler sunacak bir başucu kitabı.
Çocuğunun Psikoloğu Olmak kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.