Çocuğunuzla kitap okuma saati nasıl daha eğlenceli hale getirilir? Laura Numeroff’tan Eğer… Serisi
Laura Numeroff’un New York Times Çok Satanlar Listesi’nde yerini alan, 16 kitaplık Eğer… serisinin üç kitabı artık Türkiye’de! 4-8 yaş grubu için eğlenceli hikâyeleri olan ve Felicia Bond’un muhteşem görselleriyle eşlik ettiği bu kitapları keyif alarak çocuklarınıza okuyacaksınız.
Kim bilir, belki de Eğer… serisi büyük bir filozofun yetişmesi için ilk küçük adımdır.
Bu 3 hikâyemizin de en başında, çocuk kahramanımız sevimli hayvancıklarla sahip olduklarını paylaşmaktan keyif alıyor. Sonrasında ise oluşan bir dizi olay, çocuk kahramanımızı ve sevimli hayvancıklarımızı maceraya sürüklüyor.
Eğlenceli görselleri ve merak uyandıran olay kurgusunun yanında, çocuğunuzla bazı temel kavramları da kitap üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Eğer... serisindeki hikâyeler her olayın bir sonrakinin başlangıcı şeklinde ilerler. Bu anlatım şekli de özgür irade felsefesini sorgulamamızı sağlar. Minik okuyucularımızla eylemlerimize kendimizin karar verip vermediğini, hikâyeler üzerinden tartışabiliriz. Çocuğunuzla fikir alışverişi yapmak isteyebileceğiniz birkaç örnek soruya göz atabilirsiniz.
- Eğer farecik ya da kedicik susadıysa, önündeki bir kâse sütü içerse, sütü içmeyi tercih mi etmiş olur? Yoksa susadıkları için önlerindeki içebilecekleri tek gıdayı içmek zorunda mı kalmışlardır?
- Gün içinde yaptıklarını kendin mi seçtin yoksa birisi sana yapmanı mı söylemişti?
- Başkasının senin için kararlar aldığını ne zaman hissediyorsun?
Hikâyelerde çocuk kahramanımız genellikle karşılığında herhangi bir şey beklemeden sevimli hayvancıklar için bir şeyler yaptığı için, çocuklarınızla fedakârlık kavramı üzerine de birlikte düşünebilirsiniz. Mesela insanın neden karşılık beklemeden diğer canlılara yardım ettiğini sorabiliriz.
- Çocuk kahramanlar neden sevimli hayvancıklara yardım ediyor?
- Karşılığında hiçbir şey istemeden birine yardım etmek iyi bir şey midir?
- İyi bir şey ise bir yardım aldığımızda karşılığını vermezsek bu adil olur mu?
Eğer… serisi, aynı zamanda çocuk-ebeveyn ve arkadaşlık ilişkilerini de keşfedebilmemiz için yol gösterici bir kitap serisi. Hikâye boyunca sevimli hayvancıkların her isteklerini karşılıksız bir şekilde gerçekleştiren çocuk kahramanlar, hikâyede ebeveyn konumundalar. Bununla ilgili konuşmak, çocuklarınıza sizinle olan ilişkilerini düşünme şansını verebilir. Hikâyedeki ilişki arkadaşlık üzerinden de değerlendirilebilir. Çocuklar kendi hayatlarındaki dostluklarının, hikâyelerdeki dostluğa benzer olup olmadıklarını sorular üzerinden tartışabilirsiniz.
- Hikâyedeki farecik, kedicik ve domuzcuk ile çocuğun sence arkadaş mı? Sence çocuğu önemsiyor mu?
- Sevimli hayvancıklar da çocuk kahramanın onların isteklerini yerine getirmeleri karşında bir şey yapmalılar mı? Neden?
- Ailen senin için neler yapıyor? Neden bu şeyleri yaptıklarını düşünüyorsun?
İngiliz Profesör Robert Fisher, Çocuklar İçin Felsefe Aracılığıyla bağımsız düşünme, nedenini araştırma, kritere bağlı değerlendirme, sorgulama, karşı görüş sunma, özsaygıya sahip olma, empati kurma ve diğerlerinin görüşlerine saygılı olma ve yeni fikirler, bakış açıları, çözümler sunma gibi tutumların gelişeceğini savunur.
Kim bilir, belki de Eğer… serisi büyük bir filozofun yetişmesi için ilk küçük adımdır.
Laura Numeroff’un “Eğer Bir Domuzcuğa Parti Verirsen” çocuk romanını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.