Çocuklarda Sosyal Medya Bağımlılığı
Psikolog Rabia Ünsaldı Köle’nin Çocuğun Psikoloğu Olmak kitabı size yukarıdaki sorunun ve çocuk gelişiminde çok önemli olan dört sorunun daha yanıtını vermek için yazılmış:
- Çocuğunuza Ölümü Nasıl Açıklayabilirsiniz?
- Çocuğunuza Boşanacağınızı Nasıl Söyleyebilirsiniz?
- Çocuğunuza Onu Evlat Edindiğinizi Nasıl Söylemelisiniz?
- Çocuğunuzu Akran Zorbalığından Nasıl Koruyabilirsiniz?
ÇOCUĞUMU SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞINDAN NASIL KORUYABİLİRİM?
Açıklanması zor olaylarda ve durumlarda çocuklara karşı verilmesi gereken tepkiler çocuğun yaşına ve o andaki koşullara göre değişkenlik gösterdiği için yazar uygulayabileceğimiz birçok alternatif yaklaşımı net bir şekilde açıklıyor. Böylece, yaşanan durum karşısında anne ve babaların çocuklarına karşı zedeleyici olmaması ve hayatlarında kalıcı bir şekilde yer edebilecek hasar bırakmaması amaçlanıyor.
Günümüzde hem yetişkinler hem de çocuklar olarak sosyal medya araçları ve interneti kontrolsüzce kullanıyoruz. Bu araçlar doğru ve kontrollü şekilde faydalanıldığı zaman hayatımızda olumlu etkiler bırakıyor. Ancak kitap bağımlılık düzeyindeki sosyal medya kullanımının özellikle çocukların gelişiminde zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziki sorunlara neden olduğunu belirtiyor. Yazar geçici ve kalıcı olabilen sorunlar oluşmadan önlem alabilmek için ailelerin çocuklarını sosyal medya bağımlılığından nasıl koruyabileceklerine dair gerçekçi ve uygulanabilir öneriler sunuyor.
Kitapta sosyal medya bağımlılığının nedenleri, olumsuz etkileri, belirtileri ve çözüm önerileri sunulurken, çocukların yaşları da göz önünde bulunduruluyor. Yazar, kendi klinik deneyimlerinden örnekler vererek konuyu somutlaştırmada oldukça başarılı. Mesela 12 yaşındaki Hakan’ın okul arkadaşlarının sosyal medya hesaplarının şifrelerini kırması sonucunda ailesinin verdiği tepkinin değerlendirilmesi, sunduğu çözüm önerilerini uygulayabilmek açısından önemli. 15 yaşındaki Mutlu'nun online paralı oyunlara karşı başlayan bağımlılığının nasıl çözüldüğünü paylaşması çarpıcı bir etki bırakıyor. Bunun yanında, “Çocuğum ne kadar süre sosyal medya araçlarıyla zaman geçirmeli?” ya da “Çocuğum internette tanımadığı kişilerle ücretli oyunlar oynuyor, bunu nasıl engelleyebilirim?” gibi sorularınızın yanıtlarını da kitapta bulabiliyorsunuz.
Yazar kitabın bu bölümünde, sosyal medya araçlarının çocuklar üzerindeki fiziksel, akademik, sosyal ve psikolojik olumsuz etkilerinin yanında, anne baba tutumları ve yaşam koşulları gibi sosyal medya bağımlılığının nedenlerini de değinerek, sorunu en başından görebilmemizi sağlıyor. Kitabı okurken anlıyoruz ki sosyal medya bağımlılığı sadece akademik başarısızlık, sağlıklarının bozulması ya da sosyal izolasyon gibi problemlere değil. Aynı zamanda sosyal medya bağımlılığı, özel hayatın mahremiyetinin henüz farkında olmayan çocukları suistimal edilmeye daha açık hale de getiriyor. Yaş grupları ve cinsiyetlerine göre değişkenlik gösteren çocukların sosyal medya bağımlılığı ve internet kullanımı, yazar tarafından okul öncesi, okul çağı, ön buluğ ve ergenlik dönemlerine göre ayrı ayrı ele alınıyor.
Kitabın amacı elbette anne babalığı öğretmek değil, tam tersine sözü edilen durumlar yaşandığı zaman çocuklarımıza vereceğimiz tepki ile ilgili biraz daha hazırlıklı olabilmek. Çözüm odaklı öneriler ile birlikte çocuğunuza daha bilinçli bir yaklaşımda bulunmanızı desteklemeyi hedefliyor. Kitap, dilinin yalınlığı, örneklerinin anlaşılır olması ve ilginç konularıyla akıcı bir şekilde ilerliyor.
Uzman Psikolog Rabia Ünsaldı Köle’nin “Çocuğunun Psikoloğu Olmak” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.