Eşref Karadağ’dan Mizah Öyküleri: Torbadaki Maksim Gorki

Eşref Karadağ’ın yeni yayımlanan Torbadaki Maksim Gorki adlı kitabı toplam on öyküden oluşuyor. Hınzır bir gülümsemeyle başlayıp bazen kahkahalar atacağınız, bazen durup düşüneceğiniz birbirinden güzel öykülerin yer aldığı kitap, her sayfasında okura farklı bir pencere açıyor. Siyasetten bürokrasiye, aile ilişkilerinden köy yaşamına uzanan öykülerde yazar Eşref Karadağ’ın eleştirel düşüncesine tanık oluyorsunuz. Sivri diline karşın sıcacık bir havası, insancıl karakterleri var Karadağ’ın. Öyküleri okurken aklınıza Muzaffer İzgü geliyor. Kurgusu, olay örgüsü, coğrafyası farklı da olsa aynı tezgâhtan dokunmuş gibi ilmekleri. Özünde Anadolu, sesinde insan sevgisi var. Yazar, Aziz Nesin’in, Muzaffer İzgü’nün öykülerine can veren, aynı ırmaktan alıyor suyunu. Aynı denize bırakıyor.

Kitap çok güzel bir öyküyle başlıyor: Güney Tarkın’ı Kim Öldürdü? Yalnızca seçim kazanmaya odaklanmış çıkarcı, popülist siyasi anlayışın kıyasıya eleştirildiği öykü, gözümüze Türkiye’den ve dünyadan bilindik fotoğraflar getiriyor.

Fotocu Hikmet, sırtını ülkedeki yöneticilere dayayan güçlülerden birinin hikâyesi. Olaylar elbette güçlülerin haklı olduğu bir ülkede geçiyor. Sayfalar tanıdık yüzleri çağrıştırıyor. Adalet, insan hakları gibi kavramlar unutulunca karakolla mahkemelerin nasıl çalıştığını görüyorsunuz.

Boz Eşek ve İmam Bayıldı günümüz yöneticilerine ince göndermeler içeren iki öykü. Bir yandan içiniz sıkılırken diğer yandan dudağınızın kıyısında bir gülümseme beliriyor. Öyküleri okurken aklınıza onlarca kişi, olay, haber geliyor. Ülkemizin liderleriyle benzerlik kurmadan edemiyorsunuz. Eşref Karadağ günümüzün yozlaşmış manzaralarından insanın içini ısıtan öyküler yaratıyor. Öykülerdeki eleştirel dil karakterlerin üstüne öylesine güzel oturuyor ki öyküleri okurken acaba böyle bir olay gerçekten yaşanmış olabilir mi diye düşünmeden edemiyorsunuz. Öyküler, başkalarına ahlak dağıtanları aynaya bakmaya davet ediyor.

Karyolanın Açılışı, açılış yapmaya pek meraklı olan yöneticilerimizin yakın zamanda gelebileceği son noktayı gözler önüne seriyor. Kahkahalar içinde okunan sivri dilli, muzip bir öykü Karyolanın Açılışı

Son Adam Ölmemiş ve kitaba adını veren Torbadaki Maksim Gorki, edebiyat dünyasına göndermelerle birlikte daha çok toplumsal eleştiriler içeren iki öykü. Sonraki öykü ise Berber Larus. Sadece mahalledeki değil, dünyadaki her gelişmeyi de bilen bir berberin hikâyesi.

Bulmacanın Bilmecesi, polisiye tadında. Öyküyü okurken yazarla birlikte iz sürüyorsunuz. Neyin izini mi? Kahvede, sabah erkenden çözülen gazete bulmacalarının izini…

Kitap, Cırcır Naciye’nin Adamları ile biterken içinizi bir umut kaplıyor. Karanlığa inat, yüzünü aydınlığa dönmüş bir mizah yazarına merhaba demenin sevincini yaşıyorsunuz. Kaşlarını çatmadan, bağırıp çağırmadan ama hiç de sözünü esirgemeden yazıyor Eşref Karadağ.

Mizah öyküleri ile biraz umut, biraz aydınlık ve bolca kahkaha vadediyor size. Çevremizi saran karanlığı bir anda dağıtan sıcacık bir kitap Torbadaki Maksim Gorki.

Eşref Karadağ’ın Torbadaki Maksim Gorki kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

Kapat