Evlatlık Olduğu Çocuğa Ne Zaman Söylenmeli?
Psikolog Rabia Ünsaldı Köle’nin Çocuğunun Psikoloğu Olmak kitabı size yukarıdaki sorunun ve çocuk gelişiminde çok önemli olan dört sorunun daha yanıtını vermek için yazılmış:
- Ölüm Kavramını Çocuğunuza Nasıl Anlatacaksınız?
- Çocuğunuza Boşanacağınızı Nasıl Söylemelisiniz?
- Çocuğunuzu Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Çocuğunuzu Akran Zorbalığından Nasıl Koruyabilirsiniz?
Kitap, yukarıdaki beş sorunun çocuğun yaşına, cinsiyetine, içinde bulunduğu duruma, verdiği tepkilere göre farklı çözümlerini anlatıyor. Çocukların gelişim evrelerine göre en doğru yaklaşımlar ayrıntılı biçimde açıklanırken yapılması olası hatalar da yaşanmış örnekler üzerinden anlatılıyor. Kitapta gerçek yaşamdan alınan örnekler de var. Bu örneklerde çocukların düşünce yapısını ve farklı tepkilerini görmek çok ilgi çekici.
Kitapta evlat edinme konusu çocuğun yaşı, anne babanın daha önceden tanınıp tanınmadığı, çocuğun ailesinin yaşayıp yaşamadığına göre farklı örneklerle ele alınıyor. Çocuklara evlatlık olduğunun mutlaka söylenmesi gerektiğinin belirtildiği kitapta uygun yaş ve ortam ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi yer alıyor. Çocukların evlatlık olduğunu öğrendikten sonra suçlama, kaygı, inanmama, kızgınlık ve öfke gibi tepkiler vermesinin doğal olduğu belirtildikten sonra bu tepkilerin analiz edilip nasıl başa çıkılacağı anlatılıyor. Kabullenme ve uyum sağlama aşamasına gelebilmek için önerilen yaklaşımların ardından çok önemli başka bir konu geliyor: Çocuk gerçek ebeveynleriyle tanışmak isterse ne yapmak gerek?
Rabia Ünsaldı Köle, gerçek yaşamdan örneklerle donattığı kitapta çocuğun adının değiştirilmesinden, anne baba demeye zorlanmasına kadar çıkabilecek çok sayıda sorunu ayrıntılı olarak ele alıyor. Kitapta, olumsuz davranışlar gösterdiğinde çocuğun asla bırakılmakla tehdit edilmemesi gerektiği gibi hiç yapılmaması gerekenler de vurgulanıyor.
Kitabın başında anne babası boşanan, sonrasında ise hayatta kendisine en yakın bulduğu kişiyi (ağabeyini) kaybeden bir çocuk anlatılıyor. Bu satırlar öylesine sahici, öylesine içtenlikle yazılmış ki insan okurken yazarın nasıl olup da bir çocuğun içine böylesine girebildiğine şaşırıyor. Sonrasında ise yazarın bu kitapta konu ettiği pek çok durumu, bir uzman olmadan önce kendi çocukluğunda yaşadığını öğreniyorsunuz. Çocuğunun Psikoloğu Olmak, kendisi de benzer olayları yaşadığından hem çocukların iç dünyasını çok iyi bilen bir kişinin hem de uzman bir psikoloğun görüşlerini barındırıyor.
Çocuğunun Psikoloğu Olmak bugüne kadar yazılmış kitaplara göre çok daha ayrıntılı ve anlaşılır bir kitap. Akademik bir dilden ziyade doğal bir konuşma diline yakın. İçindeki sayısız vaka, önerinin yanında yapılmaması gerekenler listesiyle de anne babalar için çok değerli bir kılavuz niteliğinde.
Eğer çocuğunuzda bu sorunların hiçbirini yaşamamışsanız bile onların dünyasına açılan kapıyı aralamak, çocuğunuzun vereceği olası tepkileri doğru anlamak ve onunla doğru iletişim kurmak için bu kitabı okumalısınız. Köle’nin kitabı çocuğunuz büyürken zaman zaman başvuracağınız bir yol arkadaşı gibi. Çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda size çok ama çok değerli bilgiler sunacak bir başucu kitabı.
Çocuğunun Psikoloğu Olmak kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneğiyle satın almak için tıklayın.