Geleceğin Okuryazarlığı: Kodlama

Geleceğin okuryazarlığı kodlama bilip bilmemek ile ölçülecek. Bugünden bakınca herkesin kodlama yapabilmesi biraz tuhaf görünebilir. Fakat çok kısa bir zamanda kodlama bilmeyenler bugünün okuma yazma bilmeyenleri konumunda olacaklar. 

Çocuklar, yetişkinlerden daha önce ve hızlı bir şekilde yeni teknolojileri kullanabiliyorlar ama kullandıkları teknolojileri tasarlamak çoğunun ilgi alanında değil. Yeni teknolojileri okuyabiliyor ama yazamıyorlar. 

“Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı.” Steve Jobs

Uzaktan bakınca kodlama, sadece özel matematik yetenekleri olan ya da süper sayısal zekâya sahip “bazı” kişilerin yapabileceği bir yetkinlik gibi görünebilir. Gerçek olan ise her çocuğun kodlama öğrenebileceğidir.

Peki, çocuklar kodlamaya nereden başlayacaklar? Scratch, dünyanın en iyi üniversitesi seçilen Massachusetts Institute of Technology’nin geliştirdiği, 8-16 yaş arası çocuklar için tasarlanmış bir kodlama aracı. Çocuklar, Scratch ile renkli bloklar kullanarak kod yazabilir, karakterler, oyunlar, animasyonlar yaratabilir, bunları başkalarıyla paylaşabilir. 

Kodlamanın dili ortaktır, anadilinizin ne olduğu fark etmez. Bu sayede, çocuklar dünyadaki kodlama yapan her çocukla aynı dili konuşabilir, kendilerine yeni bir çevre kurabilirler. Çocukların erken yaşta dünya ile etkileşim içinde olabilmeleri, gelecekteki başarıları için o kadar önemli ki: Şimdiden kurdukları ilişkiler, ileride çok uluslu dev projelere dahil olabilmelerini sağlayacak bir başlangıç olabilir. Scratch’te farklı ülkelerdeki çocukların ortak kodlama yaparak ürettiği çok başarılı projeler var. 

Çocuklar Scratch’i kullanarak kodlamayı öğreniyorlar, daha da önemlisi kodlayarak öğreniyorlar. Tıpkı okuma yazma öğrenmenin birçok bilgiye ulaşmamızın anahtarı olması gibi, kodlamayı öğrenmek de başka dünyaların kapısını açıyor. Scratch, bu sınırsız dünyaya giden yoldaki ilk adım. Çocukların kodlamayla tanışmaları, yaratıcılıklarını kullanmaları için Scratch oldukça motive edici, kolay kullanılabilir bir kodlama aracı. 

Scratch kodlama öğretmekle kalmayan, bunun yanında 

  • Yeni fikirlerin nasıl oluşturulabileceğini,
  • Bir fikrin hayata nasıl geçirilebileceğini, 
  • Herhangi bir olumsuzluk yaşandığında nasıl çözülebileceğini,
  • Karmaşık fikirlerin nasıl daha basit parçalara ayrılabileceğini, 
  • Projelerde başkalarıyla nasıl işbirliği yapılabileceğini, 
  • Başarıya nasıl ulaşılabileceğini,
  • Denemekten vazgeçilmemesi gerektiğini de öğreten bir araç. 

 

Bunlar kodlama öğrenmeye çalışan çocukların hayatları boyunca faydalanabilecekleri önemli yetenekler. 

Kodlama artık her iş kolunda gerekli. Yazar olmasa da herkesin okuma yazmayı bilmesi gerekiyor. Çocuklar da hangi mesleği seçerlerse seçsinler, kodlama, hayatlarında her zaman kullanabilecekleri, yaratıcı, sistematik, analitik düşünme, işbirliği yapma, problem çözme gibi beceriler katıyor. 

Bilgisayar öğretmeni Aysar Güven’in yazdığı Scratch 3 ile Kodlamak Çok Kolay kitabı, çocuğunuzun kodlama yaparken aklına takılabilecek tüm soruların yanıtlarını veren harika bir kitap. Bu kitap ile çocuklar tüm kodlama aşamalarını adım adım öğrenecek, yapabilecekleri sonsuz uygulamaları inceleyebilecekler. Ne kadar erken öğrenirlerse algı dünyaları o kadar genişleyecek. Kodlamada geç kalmayın!

Aysar Güven'in Scratch 3 İle Kodlamak Çok Kolay kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

Kapat