GÜZEL VE ETKİLİ  KONUŞMA SANATI

Söz, ruhun aynasıdır; bir insan nasıl konuşuyorsa öyledir.” Publilius Syrus

Güzel ve etkili konuşma, doğuştan getirilen Tanrı vergisi bir yetenek değildir. Denemelerle ve çalışmalarla sonradan kazanılan bir beceri, bir sanattır. Sesimize, sözümüze bu şekilde egemen olabiliriz. Türkçeyi doğru ve etkili bir biçimde kullanarak iletişim kurma yeteneklerimizi geliştirebiliriz. Konuşma sırasında dikkat edilmesi gereken ses, nefes, vurgu, tonlama ve fonetik konularındaki ipuçlarını uygulayarak konuşma sanatını öğrenebilirsiniz.

Her sanat gibi konuşma sanatının da kendine özgü incelikleri, kuralları ve püf noktaları vardır. Emin Özdemir’in yazdığı bu kitap, dilimizi etkili ve çekici bir biçimde kullanarak konuşma amacımıza ulaşmamız için yol gösteriyor. Örneğin zararlı bir alışkanlık ile ilgili konuşma yaparken, konuyla ilgili her şeyi dinleyicilere aktaramazsınız. Amacınız öğretme ve bilgilendirme ise “bu maddeyi kullanmak solunum ve sindirim sisteminize zarar verir” diyebilirsiniz. Ancak konuşma amacınız, davranış ve duyguları etkilemekse “sevdiklerinizle daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için bu maddeden acilen kurtulmanız gerekiyor” daha amaca yöneliktir.

Emin Özdemir, konuşma sanatının ipuçlarını anlatmadan önce kendi konuşma şeklinin değerlendirmesini yaptırıyor okuyucuya. Konuşmanız yıkıcı ya da yapıcı mı, ilginç ve değerli bir içeriğe sahip mi, etkili bir ses tonuna ve canlı bir dile sahip mi gibi soruların cevaplarını örnekleriyle birlikte uygulamalı olarak bu kitapta bulabilirsiniz. Örneğin evlilik konusu ile ilgili üniversitede akademik bir konuşma yaptığınızda “Kadınlar daha çok aldatmaya meyillidirler” ya da “Erkekler ailelerini geçindirmekle yükümlüdür” gibi basmakalıp cümleleri kullanmak yapıcı değil, yıkıcı bir konuşma tarzı. Tek düze ses tonu ile vurgusuz yaptığınız bir konuşmada ise önemli yerler yeteri kadar anlaşılmayabilir.

Kitabı okuyunca fark ediyorsunuz ki konuşma sanatı sadece konuşmayı yapan kişi ile ilgili değil. Dinleyicileri tanımak; yaş grupları, bilgi ve kültür durumları, cinsiyetleri ve mesleklerini bilmeniz, konuşmanızın etkili olması için bir avantaj sağlıyor. Mesela iklim değişikliği ile ilgili bir konuşma yapacağınız zaman hitap ettiğiniz kitlenin meslek ve eğitim düzeyi bilgilerini bilmeniz konuşmanızın içeriğini de belirler. İklim değişikliği ile ilgili teknik bilgiye sahip bir dinleyici kitlesi ile konu hakkında hiç bilgisi olmayan bir dinleyici kitlesine farklı bir konuşma yapmak gerekir.

Güzel ve Etkili Konuşma Sanatı, bugüne kadar nasıl konuştuğunuzu fark etmeniz, konuşma sanatında hangi aşamada olduğunuzu tespit etmeniz ve bu sanatta hangi noktalarda takıldığınızı anlamanız açısından önemli bir kitap.  Kitabın katkılarından biri de sesinizi amacınıza göre kullanıp kullanamadığınızı ve nasıl kullanmanız gerektiğini öğretmesi. Emin Özdemir, sesinizin işitilebilir, canlı, akıcı ve anlaşılır olmasının da dinleyicilerin üzerindeki etkisi açısından önem taşıdığını anlatıyor. Kullandığımız sözcük ve cümlelerin hakkını vererek konuşmanız için birçok egzersiz yapabiliyorsunuz. Dinleyicilerinize hoş vakit geçirmelerini sağlamak mı, belli bir eyleme yöneltmek mi, yol göstermek mi yoksa fikirlerini değiştirmek mi istediğinize göre konuşma akışınızı ve tonunuzu nasıl belirleyebileceğinizi öğreniyorsunuz.

Emin Özdemir’in kitabın her satırının arasında konuşma becerisinin bilinçli ve sürekli deneme ve uygulama yolu ile geliştirilebileceğini vurgulaması sizi motive ediyor. Kitapta güzel ve etkili konuşma sanatının inceliklerini keşfediyorsunuz. Yazı ve konuşma dilinin farklı olduğunu, yazıya sadece nefes vermenin konuşmak demek olmadığını vurguluyor. Örneğin konuşmanız içerisinde aralarında çok ince detaylar olmasına rağmen aynı anlamı karşılayan ‘çağdaş, modern, uygar’ kelimelerinden hangisini seçmelisiniz ki dinleyiciniz söylemek istediğini tam anlasın? Ya da ‘ömür, hayat, yaşam’ kelimelerinden hangisini kullanacağınızı neye göre belirlemeniz gerekir? sorularını cevaplıyor.

Konuşma sanatının sırlarını sizlerle paylaşan Emin Özdemir kitabında etkileşimli bir anlatım kullanıyor. Etkili konuşmanız için yapmanız gerekenleri arka arkaya sıralamak yerine, yazı dilini pratikteki konuşma diline dönüştürebilmemiz için bol bol örnek veriyor. Kitap sadece örnekler vermekle de kalmayıp, her bölüm için anlattığı konu ile ilgili kendinizi değerlendirebileceğiniz etkili alıştırmalara da yer veriyor. Güzel ve etkili konuşma sanatı açısından kendi konuşma becerinizin durumunu ve gelişimini takip etmeniz, kendinizin farkında olmanız ve eleştirebilmeniz açısından da oldukça nitelikli bir rehber. Kitap, konuşmanın hayatımızdaki işlevini, sunuş becerilerini, dilin yapısı ile birlikte harmanlayarak anlatıyor. Unutmayın, konuşmanızda vurgu yoksa doğru kelimeleri seçmeniz yetmiyor. Dinleyicilerinizi tanımıyorsanız konuşmanız yerine ulaşmaz.

Emin Özdemir’in “Konuşma Sanatı” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat