İsrail ve Ortadoğu’yu Anlamak İsteyen Herkesin Okuması Gereken 3 Kitap

Bilgi Yayınevi olarak yayımladığımız kitapların içinden İsrail ve Ortadoğu ile ilgilenen herkesin okuması gereken 3 kitabı seçtik. Bu kitapların hangilerini okudunuz?

1- Kalk ve Önce Sen Öldür: İsrailli araştırmacı gazeteci Ronen Bergman’ın yazdığı Kalk ve Önce Sen Öldür, büyük bölümü siyasi liderler ve istihbarat birimi çalışanları olmak üzere kaynağında binlerce röportajın yer aldığı çok kapsamlı bir araştırmanın ürünü. Bergman’ın araştırması, istihbarat yetkilileriyle yapılan röportajlar ve birkaç kaynaktan teyit edilen bilgiler sonrasında İsrail’in askeri operasyonları ve MOSSAD’ın bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış hedefli öldürme programlarının en kapsamlı tarihi niteliğinde. İsrail’in Ortadoğu’ya bakışını anlamak için çok önemli bir kaynak olan Kalk ve Önce Sen Öldür İran’ın nükleer programında yer alan bilim insanlarından Suriye’deki hedeflere, mülteci kamplarındaki sivillerden sokaklardaki çocuklara kadar onlarca öldürme eylemini ayrıntılarıyla açıklıyor.

Yayımlandığı yıl dünyada ve İsrail’de büyük yankı uyandıran kitap MOSSAD’la ilgili bugüne kadar yazılmış en kapsamlı araştırma olarak görülüyor. Kitap, “Bizi öldürmek isteyen herkesi biz daha önce öldürüyorduk” sözüyle özetlenen bir anlayışın ortaya çıkışını, gelişmesini ve sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Ronen Bergman’ın yazdığı Kalk ve Önce Sen Öldür kitabını satın almak için tıklayın.

 

 

2- Bir Köprüden Geçtik: Karşılaştırmalı siyaset ve Ortadoğu konularındaki araştırmalarıyla tanınan Northwestern Üniversitesi profesörü Wendy Pearlman’ın yazdığı Bir Köprüden Geçtik kitabı, Arap Baharı ve Suriye üzerinden hem mülteci sorununu hem de Ortadoğu’yu mercek altına alıyor.

Wendy Pearlman, kitabın yazım sürecini şöyle anlatıyor: “Bu yolculuk boyunca, mülteci topluluklarının arasına girdim. Ailelerle haftalarca aynı odayı paylaştım, gece geç saatlerde kafelerde konuştum, hastane ve rehabilitasyon merkezlerinde yaralıların yanında oturdum. Tozlu mülteci kamplarını, kirli kaçak meskenleri, sığınağa çevrilmiş spor salonlarını ve sayısız perişan apartmanı ziyaret ettim. Türkiye-Suriye sınırında sekizinci sınıf gazetecilik öğretmekten Berlin şehir merkezinde kıyafet dağıtmaya kadar gönüllü işler yaptım.”

Wendy Pearlman’ın yazdığı Bir Köprüden Geçtik kitabını satın almak için tıklayın.

 

 

 

3- Portakal Bahçesi: Larry Tremblay’in yazıp Şirin Erkan Leitao’nun Türkçeye çevirdiği Portakal Bahçesi büyük trajedilerin gücüne ve çöl efsanelerinin lirizmine sahip eşsiz bir hikâye.

“‘Ölüleri toprağa gömmek gerek’ dedi. Söylediği her kelime sanki toprağın derinliklerinden yükseliyormuş gibiydi. ‘Çünkü ölüler ancak bu şekilde... böyle girerler gökyüzüne. Toprağa gömülerek. Ben de ana babamı böyle gömdüm. Beni gördün, eski küreğimi aldım ve bir çukur kazdım. Şölen yapmaya hazırlanan solucanları gördün. Asıl zoru çukuru kapatmak için üzerine toprak atmak değil, beni gördün, çukuru iyice kapattım. Asıl zoru yıkıntılarda onları aramak. Annemin açılmış kafatasını gördüm. Yüzündeki iyilik artık tanınmayacak haldeydi. Delik duvarlar, kırık tabaklar kan içindeydi. Çıplak ellerimle babamın kalıntılarını topladım. Öyle çoktu ki. Kardeşine ve sana yaklaşmamanızı söyledim. Annenize de. Hiç kimse bunu yapmak zorunda kalmamalı. Hiç kimse, hatta en suçlu insanlar bile ana babalarının kalıntılarını evlerinin yıkıntılarında aramamalı.”

Portakal Bahçesi birkaç saatte okuyup yıllar boyunca unutamayacağınız eşsiz bir kitap. Okuyup bir köşeye kaldıracağınız değil, paylaşacağınız, büyüteceğiniz bir kitap Portakal Bahçesi. Ortadoğu’nun herhangi bir yerinde her gün yaşanan acıların izdüşümü.

Larry Tremblay’in yazdığı Portakal Bahçesi’ni satın almak için tıklayın.

Kapat