Kafka Oteli’ni Neden Okumalı, Nasıl Okumalı? (1)
Bay K., Sigorta İşi, Karga Meselesi.
Söz ustalığı, güçlü bir kurgu, felsefi derinlik, polisiye lezzet ve Kafka’ya esaslı bir saygı duruşu…
Çok ses getirecek, şehirli bir roman. İlhan Deliktaş romanında, Kafka’ya ve başta “Dönüşüm” olmak üzere tüm eserlerine sayısız göndermede bulunuyor.
Bay “K.”
Kafka, adının baş harfini taşıyan “K.” yı temel bir figür, kahraman olarak eserlerinin çoğunda kullanmıştır. Bu durumda Kafka Oteli’nin kahramanı “K.” ile “adaş” oldukları söylenebilir.
Sigorta İşi…
Kafka, avukatlık stajından sonra Prag’da “Assicurazioni Generali”de bir yıl (1907), “İşçi Kaza Sigortası Şirketi”nde ise emekli olana kadar (1908-1922) çalışmıştır. Kafka Oteli’nin roman kahramanı K. ise yine sigortacılık alanında çalışan, sigorta poliçesi pazarlayan biridir; ama Kafka kadar sabırlı ya da zorunlu olmadığı için istifa eder. Ayrıca romanda K.’nın iş gezileri, “Dönüşüm”de kumaş pazarlayan Gregor Samsa’nın işi dolayısıyla yaptığı şehirlerarası seyahatleri de hatırlatır.
Karga Meselesi K. ve eski eşi M.’nin unutulmaz öpüşmeleri; açık pencereden içeri girip dışkısını bırakan ve uçup giden bir kargadan hemen sonra vuku bulur. K. bunu Kafka’ya borçlu olduğunu düşünür ve şunları söyler: “Kafka, Çek dilinde “Karga” demektir. Yaşadığımız anın öylesine olmayışını anlayan ve sanki tohumlarını attığımız bu ilişkinin gübrelenmesi işini üzerine almış olan bir kargaya nasıl saygı duymam! Kargayı aynı dili konuşup birbirimizi anlamamamızdan söz eden Kafka’yla nasıl olur da özdeştirmem.” Kafka Oteli’ndeki karga, kahramanlara Kafka’nın şifreli mesajını bırakmıştır(!)
***