Nerede O Eski Canavarlar?
Gotik romanın ana vatanı İngiltere’den bir yazar: Emma CARROLL… Yazarın Uğursuz Gece romanı; uzayın karanlıklarında süren savaşlardan bunalmış okuru, alıp yeryüzüne indiriyor. Onu, küçük bir kasabanın gizem dolu puslu sokaklarında dolaşan bir canavarın peşinden sürüklüyor.
Romanın özellikle yaratılan atmosferi, anlatım tarzı ve dili; son yıllarda özlenen ve yeniden gündeme gelen klasik romanlara özgü tatlar barındırıyor. Bunun bilinçli bir seçim olduğunu yazar da belirtmiş.
Carroll, öncülü ve hemcinsi olan Mary Shelley’nin kitabı ve ölümsüz kahramanı “Frankenstein”den esinlenmiş. Benzerliklerden çok, göndermeler ilginç. Özel, keyifli bir kurgu yarattığını kabul etmeliyiz.
Çok Naif ve Masum... Biraz da Korkunç.
Dünyanın en ünlü korku figürlerinden Frankenstein 202 yaşında. Bir doktorun bilimsel merak ve hırsıyla yarattığı o zavallı ucube, sadece korkutmakla kalmamış, gerçek bir insanlık trajedisi yaşamış ve yaşatmıştı. Ölçüsüz çıkar ve hırsların, insanlığa nelere mal olabileceğini gösteren iyi bir örnekti. Bugün dünyada Frankestein’den esinlenen 150’yi aşkın kitap, film, resim, çizgi roman var.
Bilimin Açtığı Yeni “Korku Tünelleri”nden Geçiyoruz.
Artık birer korku klasiği olmuş Dracula, Frankenstein gibi kahramanlar hayal ürünüydü. Oysa bugün bilimkurgunun yarattığı yeni kahramanlar, deyim yerindeyse bilimsel gerçeklerden ibaret: Robotlar, Cyborg’lar, Yapay Zekâlar... İnsanlığı bekleyen potansiyel bir tehlikenin varlığından söz etmek mümkün. Bilim insanlarının, etik ve sorumluluktan uzak bu bilimsel hırsları, kim bilir nelere mal olacak? Yakın zamanda, bağımsızlığını ilan ederek (!) kendi aralarında özel bir dil geliştiren yapay zekâlardan söz edildi. Yarattığınız şey artık direktiflerinizi dinlemiyor, kendi başına buyruk davranıyorsa varın, gerisini siz düşünün artık!.. Ve düşünün, hangisi daha korkunç? Zavallı Frankenstein mı, yoksa bunlar mı?
“Uğursuz Gece”nin Frankenstein’le Ne İlgisi Var?
Ken Russell’ın yönettiği ve Frankenstein’in yazılma sürecini anlatan nefis bir film var: GOTHIC. Ünlü İngiliz şair Shelley ve eşi Mary, onun üvey kız kardeşi Claire Clairmont ve Doktor Polidori; Lord Byron’ın davetlisi olarak hep birlikte bir yaz geçirir. Birlikte hayalet hikâyeleri okur, yenilerini yaratırlar. Ancak Mary gergindir ve bir şey yazamaz. Sonra bir akşam elektrik şoku ile canlanan bir ceset görünür gözüne… İlham böylece gelir, oturup edebiyat tarihinin en müthiş eserlerinden birini yazar. Sadece 500 nüsha basılan eser isimsiz olarak çıkar; ancak konusu yüzünden kitap pek de iyi karşılanmaz. Hele bunu bir kadının yazdığı duyulunca, büsbütün tepki uyandırır. Frankenstein’ın üçüncü versiyonu ise 1831’de basılır, Mary Shelley bu baskıda muhafazakârları da göz önünde bulundurur ve “Frankenstein” zamanla bir klasik olur. (Sevin OKYAY’ın 13 Ocak 2018 tarihli “Doktor ve Canavarı” adlı yazısından yararlanılmıştır).
Uğursuz Gece’nin yazarı Emma Carroll da işte bu geceyi anlatarak başlar kitabına. Kadro aynen böylece toplanmıştır. Ancak gecenin ilerleyen saatlerinde yaşananlar ve romanın bundan sonraki akışı, tamamen bağımsız ve farklı gelişir. Dolayısıyla Uğursuz Gece’yi yazması için Carroll’un kalemini ateşleyen de yine Mary Shelley olmuştur!..
Korku ve Gerilimin Özel Tadı
İnsanoğlunun “hayal gücü” zenginlikte sınır tanımadı, tanımayacak da. Hayal gücünün edebiyattaki yansıması olan “korku, bilimkurgu, fantastik” türleri, genel olarak “fantazya” başlığı altında yer alıyor.
Korku edebiyatı, kuşkusuz geçmişte çok daha önemli ve özel bir yere sahipti. Şimdilerde zombiler, çağdaş vampirler bile devrini tamamlamış görünüyor. Her ne olursa olsun; şeytandan cine, hortlaktan vampire, cadıdan büyüye… “Korku” edebiyatı onu besleyen bu güzide kahramanların marifetiyle yüzyıllardır yaşıyor. Emma Carroll da Uğursuz Gece’de, klasik korku romanlarının kimi motiflerini bol bol ve başarılı biçimde kullanmış.
Söylemeye gerek var mı; Batı’nın pagan ve Hıristiyan kökenli geleneği, “partilemek” için gereksizce bizde de moda olan “Halloween Day”in (31 Ekim) en favori kostümleri de yine Dracula, Frankenstein gibi korkunun en kral (!) kahramanlarına ait olanlar…
Gençlik edebiyatının önde gelen yeteneklerinden Emma Carroll'un Frankenstein'ın yaratılışından esinlendiği bu romanını, bitene kadar elinizden bırakamayacaksınız.
Emma Carroll’un Uğursuz Gece kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.