1907 yılında Gümülcine’de doğdu. İlköğrenimini İstanbul, Çanakkale, İzmir ve Edremit’te; ortaöğrenimini Balıkesir ve İstanbul muallim mekteplerinde tamamladıktan sonra, Yozgat’ta öğretmenlik yapmaya başladı. 1928-1930 yılları arasında yabancı dil eğitimi için devlet tarafından Almanya’ya gönderildi. Dünya edebiyatından birçok eserle burada tanıştı. Döndükten sonra Aydın ve Konya’da Almanca öğretmenliği yaptı. Basılmamış bir şiirinden dolayı bir yıl hüküm giydi. Yaşamında büyük izleri bulunan Sinop Hapishanesine gönderildi. Tahliyesinden sonra Ankara Ortaokulu ve Devlet Konservatuvarına atandı (1934-1944). Eşi Aliye Hanım’la 1935 yılında evlendi. Bu evlilikten Filiz Ali adında bir kızı oldu.
Birçok kez askere alındı. Ünlü romanı Kürk Mantolu Madonna’yı, İkinci Dünya Savaşı seferberliğinde askere alındığı sırada yazdı. İlerleyen yıllarda Aziz Nesin ile birlikte Markopaşa mizah dergisini çıkardı. Dergideki bir yazısından dolayı üç ay hapis cezası aldı. Daha sonra ekonomik sıkıntıları nedeniyle nakliyecilik yapmaya başladı. Yaşadığı baskılar nedeniyle Türkiye’den ayrılıp Avrupa’ya gitmek istedi. Ülkeden ayrılmaya çalışırken 1948 yılında Kırklareli’nde öldürüldü.
Sanat hayatına şiirle başlamış, asıl ününü hikâye ve romanlarıyla kazanmıştır. Irmak, Yedi Meşale, Varlık, Aydabir, Yedigün, Resimli Her Şey, Yurt ve Dünya, Adımlar dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlanmıştır.
Ulusal edebiyatımızın en büyük değerlerinden biri olan Sabahattin Ali, Anadolu toprağını ve Anadolu insanının ruh halini, yaşamını, toplumsal eşitsizliği en iyi dile getiren yazarlarımızdandır.
Eserleri
Roman: Kuyucaklı Yusuf; İçimizdeki Şeytan; Kürk Mantolu Madonna
Hikâye: Değirmen; Kağnı; Ses; Yeni Dünya; Sırça Köşk
Deneme: Çakıcı’nın İlk Kurşunu
Şiir: Dağlar ve Rüzgâr; Kurbağanın Serenadı; Öteki Şiirler
Oyun: Esirler
Mektup: Canım Aliye, Ruhum Filiz.