Samanadam Çocukların Yaratıcılığını Besliyor, Kendi Fikirlerini Oluşturmalarını Sağlıyor

Samanadam, çocukları felsefenin sihirli dünyasına davet ediyor. Kurgusuyla çocukları soru sormaya teşvik ediyor. Kitap, soruların ebeveynler ve öğretmenler gibi otoriteler tarafından sorulduğu bir düzende, çocuklara sorgulamayı, çok boyutlu düşünmeyi öğretiyor. Samanadam, sadece belli cevapların verilmesini bekleyen eğitim sistemimizde, soru sormaya fırsat bulamayan çocuklar için bir alternatif sunuyor.

“Korkulukta korkmayı temsil eden tek şey belki de sadece ismiydi. Kimseye zararı yoktu.”

Samanadam, sadece kuru ot ile dolu olmayan bir korkuluğun özgürlüğüne kavuşması ve sonrasında yaşadıklarından yola çıkarak hayata dair değerli eleştiriler getiriyor. Kitapta Güneş’in bir yaratıcı-cezalandırıcı güç olması, serçelerin ve Kedi Pişan’ın dış ve iç sesimiz olması, Samanadam’ın sevgi ile bağdaştırılan sol eli gibi bir çok metafor yer alıyor. Kitap, toplumun sorgulanmayan yargıları üzerine düşündürmeyi amaçlıyor. Kullanılan simgeler, çocukların kesin yargıların etkisinde kalmadan, düşünerek çıkarımlar yapmalarını sağlıyor. Samanadam, alışılmışın tersine “bu doğrudur, şu yanlıştır” demiyor, sadece düşündürüyor.

“Sap, saman ve odunlar sıkışınca zamanla kömür olur. Kömür sıkışınca elmas olur. Saman gibi bir otun, elmas gibi parlak bir taşla aynı kökten gelmesi ne garip!”

Samanadam kitabında, “büyüklerin çocuklar için yaptıkları felsefe”den ve “çocuklarla felsefe yapma” klişesinden farklı bir yaklaşım var. “Çocuksu” ya da “çocukça” felsefe olarak tanımlayabileceğimiz bu felsefe akımı, çocukların kendi kendilerine ürettikleri, sorgulayan bir düşünce biçimi. Çocukça felsefe, çocuklarımızın özgüven duyma, yaratıcılığı besleme, kendi düşüncelerini oluşturma ve savunma gibi kişilik gelişimini desteklerken; farklı düşüncelere hoşgörülü olma, eleştiriye saygı duyma, demokratik anlayış gibi sosyal yetilerini de geliştirir. Çocukça felsefe soyut ve manevi düşünebilme becerisini zenginleştirir.

Ezbere dayalı eğitim sistemi, çocukların düşüncelerini kalıplarla sınırlıyor. Samanadam kitabı, çocukların bu kalıpların dışına çıkabilmeleri için kocaman bir adım. Bu kitap, çocuklarınıza eşsiz bir keşif alanı açıyor. Kitabın daha ilk cümlelerinde, çocuklara “öğretilmiş” kavramların üzerine düşünme, çizilen düşünce sınırlarını aşma şansı tanıyor.

“Bilmiyorum kaç çeşit sevgi var ki? Bendeki sevgiyle insanlardaki sevgi aynı mı?”

Samanadam sevginin değerini anlamak, hayatımızdaki neden-sonuç ilişkilerini sorgulamak için çocukların mutlaka okuması gereken bir kitap. Samanadam kitabı, Küçük Kara Balık, Küçük Prens kitaplarındaki gibi çocuklarınızı felsefi düşünmeye isteklendirecek, başucu kitabı olabilecek bir eser.

Samanadam kitabını okuyan çocuklar, kendi saman adamlarını yapmaya başladılar bile! Unutmayın, her çocuk doğuştan filozoftur! Bizlere düşen onların bu meraklarını desteklemek, felsefenin büyüsüne kapılmaları için onları yüreklendirmektir!

 Anooshirvan Miandji’nin “Samanadam” kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat