Sinoplu Marcion’un Yazdığı İncil Nerede?
Çıktığı yıl çok satanlar arasına giren Tanrı'nın Temsilcileri kitabının yazarı Kutsal Topaloğlu’nun ikinci romanı Sinoplu Marcion'un Kayıp İncili, Kilise ve Roma İmparatorluğu tarafından yasaklanan, dünyanın ilk İncil’i olarak bilinen Marcion İncili’ni odak noktasına alan bir polisiye.
Şile’de bir mağaranın girişinde başlayan roman teker teker ortaya çıkan ipuçları ile MİT, mafya, polis üçgeninde müthiş bir kovalamacaya dönüşüyor. Kutsal Topaloğlu bu kitabında tarihsel gerçekleri polisiye bir kurguyla harmanlayarak Hıristiyanlıkla ilgili fazla bilinmeyen bir konuya, Marcion İncili'ne ve buna paralel Hıristiyanlığın Anadolu'daki kökenlerine ışık tutuyor.
Alıntılar:
"Kanonik olmayan yani kabul edilmeyen İncillerin en eskisi Sinoplu Marcion’un yazdığı İncil’dir."
“Marcion, M.S. 85 yılında Sinop’ta dünyaya geldi. Çok zengin ve kültürlü bir gemi sahibiydi. Karadeniz ve Akdeniz’in hemen hemen bütün liman şehirlerini ziyaret etmiştir. Hiç evlenmemiştir. Babasının bir Hıristiyan rahip olduğu söylenir. Sinoplu Marcion, Roma’ya gitmiş, orada kiliseye üye olup tam iki yüz bin sesters (Roma para birimi) bağışta bulunmuştur. O zaman için olağanüstü bir bağıştır bu. M.S. 140 yılında bir seyahatten döndükten sonra Hıristiyanların ilk İncilini, Roma’da dünyaya ilan etmiştir. Marcion’un yazdığı bu İncil, başlangıçta kilise babalarının ve cemaatin çok hoşuna gitmişti. Çünkü kendilerinin de kutsal bir kitabı olmuştu artık."
"Sinoplu Marcion’un yazdığı Yeni Ahit, Antik Yunan dili ve alfabesiyle yazılmıştır. Bir İncil ile Tarsuslu Pavlus’un, diğer ismiyle St. Paul’un on mektubundan oluşur. Marcion İncili’nde; bakireden doğumdan, yeniden dirilmeden ve üçlübirlik inancından bahsedilmez."
“Paul diye biri gerçekte hiç yaşamadı. Marcion onu ünlü Tyanalı Apollonius’un hayatından esinlenerek yarattı.”
"Marcion İncili, kendinden sonra yazılmış İncillerin kısaltılmış hali olamaz. Olsa olsa Luke ve Markos İncilleri Marcion İncili’nin genişletilmiş hali olabilir. (...) Ama Hıristiyanların ilk kitabı, diğer İncillere esin kaynağı olan Marcion İncili yasaklandı.”
“Roma İmparatorluğu Hıristiyanlık dininden yararlanabileceğini düşünüp onu kendi çıkarlarına uygun olarak biraz daha şekillendirdikten sonra resmi dini yapıp herkese zorunlu hale getirdi. Zamanla da Hıristiyanlık dünya çapında bir dine dönüştü. Roma İmparatorluğu’nun siyasi gücü olmasa Hıristiyanlığın bu kadar gelişmesi mümkün olmazdı.”
“Dini otorite siyasi gücün, yani kılıcın gücünden yararlanır. Siyasi otorite de dinin birleştirici ve yönlendirici gücünden yararlanıp halkını çok daha kolay yönetir.”
Heyecan dolu bir polis soruşturması ve ölümcül bir mafya kovalamacasının içine tarihsel gerçekleri ustalıkla yerleştiren Kutsal Topaloğlu bu ikinci romanında, Sinoplu Marcion’dan Karamanlı Ortodokslara, Pagan inancından güneş kültüne, Mitra inancından Roma İmparatorluğu’na, Cadılar Bayramı’ndan Noel’e, Türk mitolojisindeki mağara ve geyik sembollerine kadar pek çok konuya değiniyor ve Anadolu toprakları üzerinde büyüyen Hıristiyanlığın tarihiyle ilgili çok çarpıcı bilgiler sunuyor.
Sinoplu Marcion'un Kayıp İncili adlı romanı hemen satın almak için tıklayın.