Teo’nun Zorbalık Kitabı

Yağmur Artukmaç ve Psikolog Pınar Çakır’ın yazıp Nurbanu Asena’nın resimlediği Teo’nun Zorbalık Kitabı, benzer yaştaki çocuklar arasında zarar verici ve rahatsız edici davranışları, yani akran zorbalığını konu ediyor. Kitap, akran zorbalığının sıklıkla rastlanan türleri olarak aşağıdakileri ele alıyor:

Akran Zorbalığının Türleri

  • Fiziksel Zorbalık (Vurmak, iteklemek)
  • Sözel Zorbalık (Ad takmak, alay etmek)
  • Sosyal Zorbalık (Dışlamak, umursamamak)
  • Siber Zorbalık (İnternet, mesaj yoluyla dedikodu yaymak)

Teo’nun Zorbalık Kitabı, akran zorbalığını fark etmek ve üstesinden gelebilmek için hem çocuklara hem anne babalara hem de öğretmenlere farklı yöntemler öneren resimli bir hikâye kitabı. İlk bölüm, çocuklarla birlikte okunmak üzere hazırlanmış. Sonraki bölümdeyse anne babalar için öneriler yer alıyor.

Akran Zorbalığını Fark Etmek

Anne babalar için en önemli nokta, çocuğun akran zorbalığına uğradığını fark etmek. Burada hem anne babalara hem de öğretmenlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Eğer aşağıdakilerden bir veya birkaçını gözlemliyorsanız çocuğunuz akran zorbalığına maruz kalıyor olabilir:

  • Çocuğunuzun eşyaları kayboluyorsa,
  • Yırtılmış veya hasar görmüş giysiler ve eşyalarla eve dönüyorsa,
  • Bedeninde açıklayamadığı kesikler, morluklar varsa,
  • Derslere olan ilgisi birden azaldıysa,
  • İştahında belirgin değişiklikler oluyorsa,
  • Kâbus görmeye başladıysa.

Akran Zorbalığı İle Baş Edebilirsiniz

Teo’nun Zorbalık Kitabı, akran zorbalığına uğrayan çocuklara öneriler de içeriyor. Elbette, çocukların akran zorbalığıyla baş edebilmesi için bazı becerilere sahip olmaları gerekiyor:

  1. Duygusal Dayanıklılık
  2. Öfke Kontrolü
  3. Sosyal Beceri

Zorbanın amacı karşısındaki kişiyi öfkelendirmek ve bu şekilde gücünü kanıtlamak olduğuna göre zorbalığa uğrayan çocuk, duygusal anlamda dayanıklı olup öfkesini kontrol edebilirse zorba, gücünü gösterememiş olur. Kendisini güçlü hissetmek isteyen zorbaya verilebilecek en iyi yanıt onu umursamamak, onun sözlerine öfkelenmemektir. Elbette öfkeyi kontrol etmek ve duygusal açıdan dayanıklı olmak için bu davranış modelleri üzerine düşünmek gerek. Ayrıca farklı uğraşlar, ilgi alanları ve arkadaşlıkların da zorbalıkla baş etmek isteyen çocuklara yardımcı olduğu biliniyor.

Anne Babalar Ne Yapmalı?

Teo’nun Zorbalık Kitabı, anne babalar için de her biri hazine değerinde önerilerle dolu. “Akran zorbalığına uğradığı düşünülen çocuğa, anne babalar nasıl yaklaşmalı?”, “Zorbalığa karşı ne tür önlemler almalı?” gibi soruların yanıtları kitapta yer alıyor. Çocuğu dikkatlice dinlemek, yargılayıcı davranmamak, çözüm yollarını tartışmak, ona daha fazla ilgi göstermek, birlikte sosyal etkinliklere katılmak, okulun öğretmenleri ve rehberlik servisiyle iletişime geçmek, ilk planda yapılabilecek olanlar. Uzun vadede ise çocuğunuzun kendisini değerli hissetmesini sağlayacak farklı yöntemler öneriliyor.

Teo’nun Zorbalık Kitabı’nı okuduğunuzda, böyle bir zorbalık karşısında hiç de çaresiz olmadığınızı görüyorsunuz. Doğru yöntemleri uyguladığınızda zorbanın gücünü gösteremeyeceğini ve giderek bocalamaya başlayacağını anlıyorsunuz. Ayrıca, zorbalıkla baş ederken kazanacağı yeteneklerin çocuğunuza tüm yaşamı boyunca destek olacağını da unutmamakta yarar var.

Uzman psikologlar tarafından hazırlanmış olan Teo’nun Zorbalık Kitabı, çocuk yetiştiren herkesin yararlanabileceği bilgiler içeriyor.

Teo’nun Zorbalık Kitabı’nı indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

 

Kapat