Yazarların Okuduğu Kitap: Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği

Bir sinema filminin veya televizyon dizisinin senaryosu nasıl yazılır? Tiyatro oyunu yazmanın belli bir kuralı var mıdır? Kuşkusuz böyle bir amacınız varsa, öncelikle bu yola çıkmak için bir yazarlık damarınız olması gerek. Peki bu yeterli mi? Ne yazık ki değil.Tiyatroda onlarca oyun, sinemada yüzlerce film izlemiş olabilirsiniz. Ancak sahnenin/perdenin diğer tarafında olduğunuz sürece önünüzdeki yapıtın teknik altyapısını doğru biçimde gözünüzün önüne getirmeniz olası değil. Deneyimli yazar ve akademisyen Turgut Özakman’ın Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği kitabı, yazarlık yeteneği olan kişinin önündeki engelleri kaldıran, ileride karşısına çıkacak teknik sorunlar için çözüm önerileri sunan, hazine değerinde bir kitap. Eğer aşağıdakilerden bir veya birkaçı için “Evet, ben de benzer zorluklar yaşıyorum” diyorsanız bu kitabı mutlaka edinmelisiniz:

 

  • Konu bulmakta sıkıntı çekiyorum.
  • Nereden başlayacağımı bilmiyorum.
  • Yarattığım karakterler bir türlü gerçek insanlara dönüşmüyor.
  • Akıcı diyaloglar yazmakta zorlanıyorum.
  • Sahne, ışık, dekor gibi konuları oyunda nasıl belirtmem gerektiğini bilmiyorum.
  • Oyunun konusunu belirliyorum ancak olaylar örgüsü içinde nasıl biçimlendireceğimi bilmiyorum.
  • Etkileyici bir final yazmakta güçlük çekiyorum.

Turgut Özakman’ın Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği adlı kitabı yeni yazarlar için olduğu kadar, deneyimli yazarlar için de çok değerli bir başvuru kitabı. Kitapta konu kalıpları ve değişik eşleşmelerle birlikte 1.332 farklı konu; onlarca farklı mekân; fizyolojik, psikolojik, toplumsal özelliklerine göre değişen çok sayıda karakter ve bu karakterlerin belirgin özellikleri yer alıyor. Kitap, isterseniz oyun yazma sürecinin başından sonuna kadarki her aşamasında yararlanabileceğiniz, isterseniz başınız sıkıştığında başvurabileceğiniz eşsiz bir kaynak. 

Kuşkusuz bu kitabı diğerlerinden ayıran en belirgin özelliği yazarı. Turgut Özakman, çok satan kitapların yazarı olmadan yıllar önce Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirmiş. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'ne devam edip daha sonra Devlet Tiyatrosu’nda raportörlükten Genel Müdürlüğe, TRT’de Program Yapımcılığından Genel Müdür Yardımcılığına kadar çeşitli görevlerde bulunmuş, DTCF Tiyatro Bölümü’nde 30 yıl dramatik yazarlık dersi vermiş. Kısacası Özakman, son derece deneyimli bir oyun/senaryo yazarı olmanın yanında, bu konuda otuz yılı aşkın süre ders vermiş bir öğretim görevlisi. Elbette Özakman’ın tiyatro, sinema, radyo ve televizyonda çok sayıda yapımda görev almış olması kitapta yer alan bilgiler açısından çok önemli bir fark yaratıyor. Kitap teorik bilgilerdense, pratik çözümlere odaklanan, akademik bir yaklaşımdan daha çok yazar olmayı düşünen meraklıların önünü açmak için yazılmış.  

Kitaptaki konular, oyun ve senaryolardan örneklerle anlatıldığı için anlaşılması son derece kolay. Ayrıca Özakman’ın çizelge hazırlamak, kurguyu tasarlamak, ana karakterin hayat hikâyesini yazmak, finali baştan belirlemek gibi çok sayıda önerisi de kitapta yer alıyor. Teknik olanaklar/olanaksızlıklar, süre kısıtları, oyunculuk gibi konularda sık yapılan hatalar yazacağınız oyun/dizi/film için çok önemli ipuçları içeriyor. Turgut Özakman’ın kitabında yer alan, yalnızca aşağıdaki cümleler bile ufkunuzu açacak nitelikte:

  • “(Senaryo, oyunda) Sebepsiz yaprak bile kımıldamaz.”
  • “Psikolojik, düşünsel çatışma, fiziksel çatışmadan çok daha etkilidir.”
  • “Final, doruk sahneden hemen sonra gelmeli ve kısa sürmelidir.”
  • “Şiveyi komedi öğesi olarak kullanmamanızı tavsiye ederim.”
  • “Bir sorunu çözmek, karakteri çapraşık bir durumdan, bir açmazdan, yoksulluktan, ölümden kurtarmak için rastlantıdan yararlanmak, ucuz ve kolay bir çözümdür.”
  • “Aile dizilerinde, intihar, cinayet, şiddet gibi melodrama dönüşmesi olası, uç olaylara yer vermeyin.”

Kitabın bir başka yönü de yayımlanacağı mecra açısından sahip olması gereken farklılıkları belirtmesi. Aynı metin radyo oyunu olduğunda farklı, sinemada farklı, tiyatroda farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Radyoda mekân olmasa da çeşitli efektlerle veya görsel öğelerin anlatılması yoluyla o mekân dinleyicinin zihninde canlandırılıyor. Sinemadaysa çok sayıda mekân ve aynı mekân içindeki farklı planlardan yararlanabilirsiniz. Tiyatroda ise sahne ve dekor olanakları sınırlıdır. İyi bir yazar, işte bu olanaklardan ve kısıtlardan haberdar olmayı gerektirir.

Eğer radyo, sosyal medya (video), tiyatro, televizyon, sinema için metinler yazıyor veya yazmayı düşünüyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız. Antik Yunan döneminden günümüze kadar çok sayıda oyunun incelenip çeşitli yönetmenlerden farklı filmlerin örneklendiği kitapta, gereksinim duyabileceğiniz her konuda öneriler bulacaksınız.

Turgut Özakman’ın Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği kitabını indirimli fiyat ve avantajlı kargo seçeneği ile hemen satın almak için tıklayın.

 

 

 

 

Kapat